Koolrabi

De stengel van deze koolsoort is boven de grond plaatselijk tot een knol verdikt. De oude Vlaamse naam voor deze groente is raapkool; niet te verwarren met de koolraap, waarvan de verdikte wortel half onder de grond zit. Daarom wordt nu algemeen de van oorsprong Duitse naam ‘koolrabi’ gebruikt.

Er zijn witte en blauwe rassen. Met wit wordt een bleekgroene knol met groen blad bedoeld; met blauw een violetkleurige knol met groen-violet blad. Binnenin zijn beide soorten wit. De groene knol is veel meer in trek dan de blauwe. Nochtans wordt de blauwe door insiders lekkerder en productiever bevonden.

Koolrabi is een lente- en zomergroente en is verkrijgbaar vanaf mei tot en met oktober.

De beste knollen hebben een diameter tussen 6 en 10 cm. In de koelkast bewaren koolrabi’s redelijk goed, als je het blad er eerst afhaalt en de knollen in een plastic zak stopt.

Invriezen is geen optie, omdat de structuur en de kleur dan worden aangetast.

Voor de liefhebber is koolrabi een interessante groente. Rauwe koolrabi heeft een radijsachtige smaak, terwijl gekookte koolrabi eerder doet denken aan een pittige bloemkool. In de keuken kent deze knol allerlei toepassingen: gestoofd, gestoomd, gevuld, in de soep, rauw in salade of als cocktailhapje. Ook het jonge blad is niet te versmaden. Verwijder de schil met een scherp mesje en leg het vruchtvlees (niet te lang) in een kom met water en citroen; anders verkleurt het.

Koolrabi bevat veel ijzer, calcium en vitamine B en C.

OOSTERSE KOOLRABI
ingrediënten:
3 koolrabi’s
1 rode paprika
2 lente-uitjes
1 el sojasaus
2 el sesamzaadjes
3 el olijfolie
peper en knoflookpoeder

Rooster de sesamzaadjes in een droge pan en houd ze apart. snijd de koolrabi in fijne reepjes. Verwijder de steel en de zaadlijsten van de paprika. Snijd de paprika in dunne reepjes van 5 mm. Wok de koolrabi en de paprika gedurende 5 min in de olijfolie. Kruid. Voeg de in ringetjes gesneden lente-uitjes toe, samen met de sojasaus. Schep een paar keer om en laat nog 3 min opwarmen. Strooi de sesamzaadjes erover.

Smakelijk