Spruitjes

Spruitjes zijn een wintergroente, veel mensen eten ze het liefst als er een keer “de vorst overheen is gegaan”, dan zijn de zetmelen omgezet in suikers.
Spruiten groeien in de bladoksel van de spruitkool dicht tegen de stam en kunnen goed tegen de vorst. De spruiten afbreken en de vuile blaadjes verwijderen.

Dit is een recept uit “Goed eten” van Dorien Knockaert:

Curryspruitjes
voor 4 personen, als bijgerecht

½ tl. mosterdzaad
½ tl. komijnzaad
¼ tl. chilipoeder
½ tl. kurkumapoeder
¼ tl. garam masala
¼ tl. gemalen koriander
je kunt in plaats van de vijf poeders hierboven ook 2 tl. currypoeder gebruiken
1 laurierblad
2 uien gesnipperd
4 tl. fijngehakte verse gember (2 dikke duimen)
2 à 3 knoflooktenen, geperst
4 el. gehakte tomaten uit blik (de rest kan je invriezen)
ca. 400 g. spruitjes, schoongemaakt en in kwarten gesneden (heel kleintjes halveer je)
4 el. sesamzaad
lekkere olie met een nootachtige smaak, voor de afwerking
(hazelnootolie sesamolie, goede olijfolie, gebruik je geroosterde-sesamolie wees dan wel zuinig ,die smaakt namelijk heel sterk)
zout

Verhit een bodem bakolie in een grote stevige pot. Voeg het mosterd-en komijnzaad toe en laat het goed heet worden, tot de mosterdzaadjes beginnen te poffen. Demp het vuur wat en voeg de andere specerijen (of het currypoeder) en het laurierblad toe.
Roerbak kort en roer er dan ook de ui, gember en knoflook onder, met een flinke snuif zout.
Zet het vuur nu heel laag en laat alles rustig garen. Geduld! De uien moeten lekker zoet worden en de smaken van de specerijen moeten mooi versmelten. Als de uien lederachtig worden in plaats van zacht, voeg dan nog wat zout toe.
Voeg na een tiental min de tomaat toe en laat nog een tiental min stoven.
Stoof intussen de spruiten op een heel zacht vuur beetgaar, in een aparte pan met olijfolie en zout, onder een deksel. beter niet laten bruinen, dan worden ze nogal bruut van smaak.
Rooster ook de sesamzaadjes kort in een droog pannetje, tot ze beginnen te geuren en te springen ( niet te veel laten verkleuren).
Voeg het uienmengsel, de spruitjes en het sesamzaad samen. Proef en breng op smaak met zout, chilipoeder, smaakvolle olie en misschien nog wat suiker of ahornsiroop, als de tomaten zuur uitvallen.
Smakelijk!