Bloemkool en weeuwenteelt

De oogsters hebben al gezien dat er reeds aangeplant is in de serre, 3 x 400 bloemkolen, een weeuwenteelt van de Mechelse vroege bloemkool.
2500 jaar geleden was de bloemkool al bekend in Turkije en Egypte, rond 1500 kwam ze dan naar onze streken. De teelt is arbeidsintensief specialistenwerk en uiteindelijk eten we de bloem, inlandse bloemkool is te koop van mei tot december en wordt beschouwd als een zeer fijne en lekkere groente die zowel rauw als gekookt populair is.
Weeuwenteelt is een oude term voor een vroeger algemene manier om in de lente primeurgroenten te kunnen oogsten. Er wordt begin oktober in kleine perspotjes gezaaid, na een 4-tal weken gaan de jonge plantjes in een pot van 13cm om nog voor het putje winter bijna uitgegroeid plantmateriaal te bekomen. De stielkennis bij de weeuwenteelt bestaat er vooral in om op een goede manier te overwinteren, zachte donkere winters zijn niet ideaal, het is de bedoeling door koel en niet te nat te telen een stevige plant te bekomen. Begin maart worden deze koolplanten buiten uitgeplant of zoals bij Rawijs reeds half januari in de serre om in april de gele vlag te kunnen planten sein dat de eerste bloemkolen oogstklaar zijn voor de gezinnen en het nieuwe seizoen start met de voorjaarsgroenten in de serre: radijsjes, erwtjes, rucola, spinazie, sla’s, rode biet, stengelui, worteltjes, koolrabi, …
Bezoek ook eens deze site: https://www.vitalerassen.be