Erwten

Erwten zijn eenjarige planten met broze stengels voorzien van hechtranken. De peulen bevatten tot 10 zaden, de erwten, die we eten. Er zijn verschillende soorten erwten: Doperwten: hebben een perkamentachtig vlies in de peul waardoor die te hard is om op te eten, daarom worden de erwten uit de peul gedopt. Eerste vroege Mei, Senator….

Hommelkast

Hommels vallen mensen niet lastig door om ze heen te vliegen zoals wespen doen. Hommels zijn zachtaardige door de wet beschermde insecten die van groot belang zijn voor de bestuiving van onze planten. Hommels zijn zachtaardig en dat maakt hen een ideaal insect om in de tuin te hebben. Dagelijks zijn ze enkele uren langer…

Kiemkamer

In de serre hebben we een kiemkamer gebouwd. Met isolatiepanelen is een ruimte van 2 op 3 m gemaakt met een hoogte van 2,3 m. Daarin staan 4 rekken waarop de pas gezaaide bakjes komen. Bij een temperatuur van 20° kiemt alles vlugger en als de jonge scheutjes boven komen verhuizen we die naar een…

Bietenhummus

Voorbereidingstijd: 25 min + nacht weken. Bereidingstijd: 1 uur en 15 min. Voor 8 personen. Ingrediënten: 250 g gedroogde kikkererwten 1 grote ui, gehakt 500 g rode bieten 1,25 dl tahin of sesampasta 3 teentjes knoflook, uit de pers 0,5 dl citroensap 1 el gemalen komijn 0,5 dl olijfolie Laat de kikkererwten een nacht weken…

December

De maand met de kortste dagen, en toch valt er nog heel wat te oogsten. Buiten nog enkele kolen en spruiten en bij de wortelgewassen is er wortel, pastinaak, wortelpeterselie en schorseneer. In de serre zijn rode biet, meiraap, knolselder en koolrabi ingelegd, het eerste witloof komt er aan en verschillende bladgewassen (rucola, raapsteel, mizuna,…

Eco-Expo 2013

Rawijs is aanwezig op de druk bezochte Eco-Expo, de beurs voor een duurzaam leven.

Koolrabi

De stengel van deze koolsoort is boven de grond plaatselijk tot een knol verdikt. De oude Vlaamse naam voor deze groente is raapkool; niet te verwarren met de koolraap, waarvan de verdikte wortel half onder de grond zit. Daarom wordt nu algemeen de van oorsprong Duitse naam ‘koolrabi’ gebruikt. Er zijn witte en blauwe rassen….

Interview in Wervelkrant

Wervel, de werkgroep voor een rechtvaardige en verantwoorde landbouw, streeft naar een landbouw die lokaal meerwaarden creëert op economisch, sociaal en cultureel vlak en die solidair is met de rest van de wereld. Wervel beweegt consumenten, boeren en organisaties tot samenwerking om die landbouw vorm te geven. In het juninummer van de Wervelkrant staat een…

Aardbeifestival

Ons aardbeiseizoen is ingezet met een kinderoogst. De kinderen konden als eerste beginnen aan de aardbeioogst. Het Nieuwsblad maakte een fotoreportage.

Een soepje van bladeren en loof.

Soep van wortelloof, broccoliblad,en radijsblad. Ajuin, groenten masala, look en geelwortel toegevoegd en natuurlijk wat zout ook! Zo maak Sabine soep met de bladeren die gewoonlijk weggegooid worden.