Bloemkool en weeuwenteelt

De oogsters hebben al gezien dat er reeds aangeplant is in de serre, 3 x 400 bloemkolen, een weeuwenteelt van de Mechelse vroege bloemkool. 2500 jaar geleden was de bloemkool al bekend in Turkije en Egypte, rond 1500 kwam ze dan naar onze streken. De teelt is arbeidsintensief specialistenwerk en uiteindelijk eten we de bloem,…

Kruidentuin

Juist achter de serre ligt onze kruidentuin. Een verzameling diverse kruiden met een korte uitleg en waarvoor te gebruiken. THIJM: blaadjes en takjes voor vleesgerechten, ovenschotels en marinades. In de keuken en op de barbecue. MAROKKAANSE MUNT: heerlijke muntgeur en –smaak. In Mojito, nagerechten, bij fruit of als thee. BIESLOOK: voor soepen, vlees-, vis- en…

Spruitjes

Spruitjes zijn een wintergroente, veel mensen eten ze het liefst als er een keer “de vorst overheen is gegaan”, dan zijn de zetmelen omgezet in suikers. Spruiten groeien in de bladoksel van de spruitkool dicht tegen de stam en kunnen goed tegen de vorst. De spruiten afbreken en de vuile blaadjes verwijderen. Dit is een…

Witloof

Hoe zit dat nu met witloof? Dat ziet er niet wit uit, als het in de zomer op het veld staat. Die vraag komt soms en is niet verwonderlijk. De teelt van witloof is behoorlijk ingewikkeld. Je moet eerst en vooral biologische cichoreiwortels kweken, zaaien in mei op stikstofarme grond. De wortels worden dan vanaf…

Erwten

Erwten zijn eenjarige planten met broze stengels voorzien van hechtranken. De peulen bevatten tot 10 zaden, de erwten, die we eten. Er zijn verschillende soorten erwten: Doperwten: hebben een perkamentachtig vlies in de peul waardoor die te hard is om op te eten, daarom worden de erwten uit de peul gedopt. Eerste vroege Mei, Senator….

Hommelkast

Hommels vallen mensen niet lastig door om ze heen te vliegen zoals wespen doen. Hommels zijn zachtaardige door de wet beschermde insecten die van groot belang zijn voor de bestuiving van onze planten. Hommels zijn zachtaardig en dat maakt hen een ideaal insect om in de tuin te hebben. Dagelijks zijn ze enkele uren langer…

Kiemkamer

In de serre hebben we een kiemkamer gebouwd. Met isolatiepanelen is een ruimte van 2 op 3 m gemaakt met een hoogte van 2,3 m. Daarin staan 4 rekken waarop de pas gezaaide bakjes komen. Bij een temperatuur van 20° kiemt alles vlugger en als de jonge scheutjes boven komen verhuizen we die naar een…

Bietenhummus

Voorbereidingstijd: 25 min + nacht weken. Bereidingstijd: 1 uur en 15 min. Voor 8 personen. Ingrediënten: 250 g gedroogde kikkererwten 1 grote ui, gehakt 500 g rode bieten 1,25 dl tahin of sesampasta 3 teentjes knoflook, uit de pers 0,5 dl citroensap 1 el gemalen komijn 0,5 dl olijfolie Laat de kikkererwten een nacht weken…

December

De maand met de kortste dagen, en toch valt er nog heel wat te oogsten. Buiten nog enkele kolen en spruiten en bij de wortelgewassen is er wortel, pastinaak, wortelpeterselie en schorseneer. In de serre zijn rode biet, meiraap, knolselder en koolrabi ingelegd, het eerste witloof komt er aan en verschillende bladgewassen (rucola, raapsteel, mizuna,…

Eco-Expo 2013

Rawijs is aanwezig op de druk bezochte Eco-Expo, de beurs voor een duurzaam leven.